onsdag 11 november 2009

En paj kan förgylla i höstmörkret


Tänkte att det kunde behövas lite gott i höstmörkret...

Äpple och blåbärspaj med pecannötsmulor

12 bitar

Smulpajdeg
2 ½ del vetemjöl
2 dl pecannötter grovt hackade
½ dl farinsocker
½ dl socker
100 gram smör kallt, skuret i tärningar

Värm ungen till 200 grader. Blanda hastigt ihop alla ingredienser till smulpajdegen i en bunke till en grynig massa. Strö hälften av blandningen i en pajform med hel botten ca 28 cm i diameter., och platta till något. Grädda 6-7 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader.

FYLLNING
4 äpplen
2 dl blåbär
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½ msk potaismjöl
2 msk lönnsirap eller ljus sirap att ringla över

Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor och lägg i pajformen i ett cirkelmönster. Lägg blåbären i en skål och strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl. Vänd runt blåbären och strö ut dem över äpplena. Strö ut resten av smulpajdegen och grädda i cirka 25 minuter.
Ta ut pajen.
Ringla över lönnsirap eller ljus sirap och servera med vaniljvisp, lättvispad grädde eller blåbärsparfait.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar